[Special Edition] temperamentni Dante

Drage prijateljice in prijatelji, čas je, da si oblečete rdeče spodnje hlačke! Še par dni in Zempja bo spet naredila krog okoli sonca To je dobro.

JUŽNJAK Z JUGA

Pred parimi leti smo na meni dali burger Hispano, ki je izstopal predvsem zaradi španskega choriza. Bobastično bombo smo lansko leto malo prilagodili.
Vzeli smo mu špansko robatost in mu dodali italijansko fineso s Kalabrije.

Dante ostaja robat in temperamenten možakar, lomilec ženskih src, včasih malce zaletav. Vse kar je tipično za alfa samca.

N’DUJA in MANCHEGO

Dante je potovanje od Kalabrije do Španije in nazaj.
V Evropi je Mediteran eden najbolj obljudenih predelov stare celine. Njegova klima, rodovitna tla in tudi morje so od nekdaj bili odličen vir hrane. Kljub temu je bila revščina vedno prisotna in n’duja nekako ponazarja ta kontrast med revščino in iznajdljivostjo. N’duja je bila jed, ki je v večji meri pripadala revežem, saj je narejena iz ostankov svinjine, peperončina in začimb, nato polnjena v želodec in prekajena. Tak način izdelovanja klobas oz. mesnin poznajo tudi v španiji še posebej na balearskih otokih, kjer poznajo podobno zadevo pod imenom "sobrasada".

Nastala je zaradi francoskega generala Joachima Murata, ki je bil stacioniran v Kalabriji in želel svojim vojščakom dati mesnino, ki je bila podobna francoski Andouille - od tukaj ime n’duja.

V Hoodu mora burger imeti tudi sir in v Danteju družbo dela španski ovčji sir manchego. Kulinarični navdušenci ga sigurno poznajo, saj ga pri nas lahko dobite v vseh bolje založenih trgovinah.

ZA KAJ V RESNICI GRE?


Mnogi mislijo, da je mediteranska kulinarika lahka in polna solate ter rib. A ni čisto tako. Če se odpravite na jug Italije ali pa v Španijo, boste hitro spoznali, da so tudi tam (čeprav sonce žge do 45 °C) okusi kar intenzivni in močni.

Naši govedini smo dodali stopljen sir Manchego, nanj nato namažemo en kanček kalabrijske n’duje, položimo glih za eno misel popečene čebul’ce. Za izjemno sočnost poskrbi omaka iz pečenih paradižnikov in mandljev, za osvežitev pa naša domača salsa verde iz peteršilja in limone. To vse skupaj malo osveži in vse uravnoteži.

KDAJ BO NA MENIJU?

Na menu prihaja od 7. do 17.12. in bo na voljo v vseh naših postojankah, Vič, BTC, Nazorjeva in Celje. Prav tako lahko preskočite vrsto in ga naročite preko našega online order sistema na order.hoodburger.si, če pa se vam ne ljubi skakati naokoli, pa lahko si burger lahko naročite tudi preko aplikacije Glovo.

PS: Naša poslovalnica v BTC je tudi že odprta!