Long John Chilli Cheese

1200x800_04.jpg
1200x800_09.jpg
1200x800_08.jpg
“Ko bom velik, bom astronavt” je nekdo nekoč rekel. Ampak sigurno niste vedeli, da je človek pri tem mislil na Long John Chilli Cheese burger sandwich.

Od 26.4 do 13.5 v vseh naših postojankah.

S čiliji se spogledujemo že lep čas, nazadnje z znamenitim Hood Kahuna Burgerjem. Jalapeño čili, ki izvira iz južne Amerike, velja za najbolj znano pekočo papriko na svetu in nemalokrat se znajde tudi na naših mizah v obliki raketoplanskega goriva čili pipp-ovih pekočih omak.

Tokrat smo se odločili, da naredimo prav poseben burger oziroma sendvič, njegov center pozornosti pa bodo Jalapeño čiliji, da vas še pred poletjem izstrelimo bližje soncu.

Nekateri so za vroče

Njena domovina je Mehika, paprika Jalapeño pa velja za srednje do zelo pekočo. V merski enoti Scoville to pomeni 3500 do 8000 enot oziroma 2 od 5 “feferončkov” na označbah. Za ljubitelje pekočega morda ni nič, za tiste, ki svoje brbončice šele učijo uživati v takšnih dimenzijah, pa bi bila vesoljska raketa Apollo 11 ob izstrelitvi najbližji približek temu občutku...

Jalapeño paprika je neke vrste mehiška ikona, sir pa za mnoge nepogrešljiv partner burgerja. Lahko bi rekli, da je Chilli Cheese Burger mehiška zgodba v ameriškem burgerju, saj naj bi izhajal iz jugozahodnega dela ZDA, kjer je največ mehiških priseljencev. Ampak mi temu ne verjamemo, Mehičani bi nas precej postrani gledali. Chilli Cheese je burger, ki enostavno povezuje ljubitelje pekočih jedi, govedine in sira.

Najdemo ga na meniju mnogih ameriških burger verig, mi pa smo ga, tako kot vse naše burgerje, želeli ponesti na višji nivo, zato si upamo trditi, da je naša verzija “upper scale” Chilli Cheesa na ulični način. snovni recept je razvil Ajdin Čišić obrambni steber naše predpriprave Til Pleterski in Klemen Ptičak pa sta mu dodala še Hood Burger-jev pečat.

Iz česa je narejen?

Long John-a tako sestavljajo trije tanjši polpeti iz 100% slovenske pašne govedine, stopljen cheddar sir, popečena rdeča paprika, pražena čebula in jalapeñosi. Vse skupaj serviramo v podolgovati štručki in zavit v sexy papir, da se vse skupaj še bolje poveže.

Zakaj deluje?

Jalapeñosi dodajo močno ostrino in tudi nekaj sveže kisline, ki pa se v družbi stopljenega cheddar sira lepo izenačita. Popražena čebulca doda sladkobo, ki jo ima govedina zelo rada, pečene rdeče paprike pa povzdignejo okus jalapeñosov in naredijo ta burger sendvič neverjeten užitek.

Na voljo bo v omejeni izdaji in sicer med 26.4. in 13.5. v vseh naših burger postojankah.

PS: a gašenje požarov priporočamo naš domači ledeni čaj ali pa kar hladno pivo!