[Special Edition] The Wurstmeister

Bavarska Legenda

Bil je oktober leta gospodovega 1810, ko so na Bavarskem v čast poroki kronskega princa Ludvika za meščane Münchna priredili veliko slavje s konjskimi dirkami in pivom. Ljudje so bili navdušeni, praznik se je prijel in več kot dvesto let kasneje je Oktoberfest verjetno najbolj znamenita prireditev v nemško govorečem svetu.

Ponosni smo, da smo del te tradicije tudi sami. Naš Wurstmeister ima sicer nekaj pomladi manj in ko smo ga leta 2017 prvič predstavili, je bil za mnoge preveč čudaški, da bi se z njim usedli. A tisti, ki so ga poskusili, so spoznali, da gre v resnici za zelo nežen, če ne kar lahkoten burger. Priljubljenost mu zato iz leta v leto raste in danes že spada med najbolj pričakovane in priljubljene specialce!

Kaj je Wurstmeister?

V bombetko damo polpet iz 100 % slovenske govedine, doma pripravimo nemško kremasto zelje, ki ga v pečici popečemo z maslom in gorčičnimi semeni, dodamo mu nemško gorčico z jabki in vse skupaj zaokrožimo s čisto pravo pivsko klobaso, ki na nemških koncih sliši na ime weisswurst! Slednjo najprej pokuhamo, nato pa še popečemo. S kremastim ementalerjem pa vse skupaj zaokrožimo v avtentično kulinarično čudo.

ZAKAJ ŠPILA?

Der Würstmeister je nedvomno prava popotnica v jesen. Povod za njegov nastanek je seveda bavarski Oktoberfest, zato burger združuje vse njegove glavne atribute. Osnova sta naša krompirjeva bombetka, ki je zaradi krompirja malce bolj sladka in v kombinaciji z našo govedino ustvari odlično osnovo za igranje z okusi.

Nemci so znani po svojih klobasah. Zaradi njih so ustanovili prav posebno fakulteto, kar pomeni, da klobase jemljejo zelo resno. Čeprav imajo na tisoče različnih, je nam najbolj znana t.i. Weisswurst ali po naše pivska klobasa.


Za začetek jo pokuhamo, slečemo iz ovoja in nato popečemo. Pivska klobasa je nežnega okusa, zato se lepo poda k pečeni govedini in ne izpade prav nič težko. Da zadevo naredimo še bolj atraktivno, burgerju dodamo domače pečeno nemško zelje, ki poda element kislosti in s tem svežino, in pa nemško sladko gorčico s celimi semeni, ki uravnoteži okus s sladko noto. Vrhunska zadeva! Da se vsi ti okusi lepo prenašajo na naše receptorje, potrebujemo še pravi medij, ki ga najdemo v kremastem siru, ki resnično vse skupaj poveže v čudovit anglosaški kulinarični trip.

Ob pivu in ocvrtem krompirčku takšen obed že meji na kriminalno dejanje.

KDAJ BO?

Gre za omejeno serijo, zato vas vljudno vabimo od 27. septembra do vključno 7. oktobra v vse naše poslovalnice (Vič, Nazorjeva in BTC). Na voljo je tudi spletno naročanje in dostava preko www.glovo.si

Gremo gremo gremooo!

PS: Klobase, ki gredo v burger, so narejene po naročilu v omejeni količini. Bolje priti prej, kot prepozno. Zihr je zihr!